Денят петък 13-ти от незапомнени времена досега предизвиква у много хора неясното усещане

...
Денят петък 13-ти от незапомнени времена досега предизвиква у много хора неясното усещане
Коментари Харесай

Защо петък 13-и е лош ден - суеверия, свързани с „фаталния“ ден

Денят петък 13-ти от незапомнени времена досега предизвиква у доста хора неразбираемото чувство на боязън . На тази дата мнозина са по този начин обезпокоени, че даже не излизат от у дома.

Други отхвърлят да летят със аероплан, да пътуват изобщо, трети отсрочват покупката на жилище  и тъй наречените Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $ , защото доста хора просто не отиват на работа. 
 Зодиите, които ще усетят най-силно отрицателното въздействие на петък 13-и  Зодиите, които ще усетят най-силно отрицателното въздействие на петък 13-и  Зодиите, които ще усетят най-силно отрицателното въздействие на петък 13-и  Зодиите, които ще усетят най-силно отрицателното въздействие на петък 13-и
Психолози са открили, че хората, които се смятат за нещастни, е по-вероятно да имат вяра в суеверия, свързани с неприятния шанс. Една четвърт от интервюирани свързват цифрата 13 с неприятния шанс. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

Страхът от петък 13-и е наименуван " paraskevi dekatria phobia " (съчетание от думите петък 13 и боязън на гръцки). Въпреки всичко доста от хората по цялото земно кълбо не престават да имат вяра в този ден. Мит, действителност или просто втълпения от всякакви хора, този ден съществува и се има вяра в него.

Изследователи към момента търсят корените на суеверията за „ черния петък “. Съществуват няколко хипотези: скандинавският бог на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненството като 13-ти посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер . Земята потънала в мрак и печал.
 13 страховити събития на петък 13  13 страховити събития на петък 13  13 страховити събития на петък 13  13 страховити събития на петък 13
В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена . Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в ерес, содомия и всевъзможни други закононарушения.

Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-тият в групата е самият демон.

Според нумеролозите цифрата 13 „ страда “ поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В 13-ата е картата на гибелта.

Страхът от цифрата 13 е мощен и през днешния ден. Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо. 
 Как да се предпазим в петък 13-и  Как да се предпазим в петък 13-и  Как да се предпазим в петък 13-и  Как да се предпазим в петък 13-и  image2_16x9.png Годишният Хороскоп за 2023-та на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
На 13 април 1970 г. детонация на кислороден контейнер обърква проектите на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират,,черна поличба " — сумата от цифрите в датата на политане на ракетата , изписана по метода, общопризнат в Съединени американски щати (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Най-голяма възможност от всички дни в седмицата да се падне 13-ти е в петък. И противоположното най-вероятната дата за петък е 13-ти (и 6-ти, 20-ти и 25-ти). В испаноговорещите страни, вместо петък, вторник 13-ти е считан за ден с неприятен шанс.

Гърците също са смятали вторник (и изключително 13-ти) за некъсметлийски ден. Вторник е считан за ден следен от Арес (Марс).
 13 страховити събития на петък 13  13 страховити събития на петък 13  13 страховити събития на петък 13  13 страховити събития на петък 13
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР